Home

“Een loopbaan ligt niet vast. Ik weet nu, dat ik meer kan dan mijn specialisme.”

Simone (27) werkte drie jaar als fysiotherapeut toen ze wist dat ze niet op haar plek zat. Ze twijfelde en ging door een diep dal. De studie vond ze geweldig, maar de praktijk bleek heel anders dan ze verwacht had. Tijdens haar traject bij Mobiliteitsteam kwam ze erachter dat twijfelen normaal is en dat het voor veel werkgevers niet uitmaakt welke studie je precies hebt gedaan.

Gewoon proberen

Na haar opleiding vond Simone snel een baan als fysiotherapeut en bijna even snel raakte ze opgebrand. “Er was veel routine en sociaal was het echt zwaar. Elk half uur zag ik een andere patiënt die ik goed wilde begrijpen om de beste zorg te bieden. De studie vond ik juist geweldig, vooral de theorielessen, maar als fysiotherapeut was ik alleen nog aan het uitvoeren. Bij mijn werkgever kon ik wel doorleren en specialiseren, maar daarvan werd mijn werkgebied juist smaller. Uiteindelijk werd ik er diep ongelukkig van. Ik zag een advertentie van Mobiliteitsteam op Instagram en dacht: ik ga het gewoon proberen. Dagmar werd mijn loopbaanadviseur.”

Eerst alleen naar mijn situatie gekeken

“Ik ben echt heel goed geholpen. In plaats van meteen aan de slag te gaan, hebben we eerst alleen naar mijn situatie gekeken. Ze stelde me gerust en zei: ‘Je studie bepaalt niet wie je bent; je loopbaan kan alle kanten op gaan.’ Nadat we mijn situatie goed hadden besproken, heb ik testen gedaan om te kijken wat wél bij mij past. Een voorbeeld is een test over drijfveren1 en competenties2. Er kwam uit dat ik het leuk vind om te leren. Als fysiotherapeut moet je juist veel doen.”

Het vak verlaten en een nieuw cv maken

Door goed uit te zoeken wat er aan de hand was, begon Simone met een vriendelijker blik naar zichzelf te kijken en merkte ze dat ander werk beter voor haar was. "Wisselen van baan is geen doodzonde. Het voelde eerst als falen, voelt nu het als een moedige stap om van carrière te wisselen." En dus ging Simone op zoek naar leuke vacatures, alleen maar om te oriënteren. “Als ze een beetje interessant waren, bespraken we waarom ik het interessant vond. Ondertussen stuurde Dagmar mij vacatures voor traineeships3. Bij het solliciteren, zag ze ook wat ik nodig had. Ik kreeg geen algemene tips, maar leerde hoe ik bij elke vacature een cv en brief kan schrijven die aansluit bij de functie en de organisatie.” Toen ik naar mijn huidige baan solliciteerde, waren er 300 andere sollicitanten. Daarvan gingen er 27 door. Uiteindelijk is Simone aangenomen.

Vaardigheden voor verschillende functies

Simone is nu trainee bij een netwerkorganisatie van gemeenten. Ze kan bij drie gemeenten ervaring opdoen en ontdekken wat bij haar past. “Nu werk ik aan een opdracht voor senioren. Daar werkte ik als fysio ook mee. Blijkbaar heb ik vaardigheden ontwikkeld, die ik als beleidsmedewerker kan toepassen.” Wat Simone hierna gaat doen, weet ze nog niet. “Dat ben ik nu aan het ontdekken. Ik weet wel dat ik afwisselend werk en zelfontwikkeling heel belangrijk vind.”

Noten

  1. Drijfveren zeggen iets over je motivatie, je beweegredenen. Dezelfde baan kan bij de ene werkgever wel leuk zijn en bij een andere niet, bijvoorbeeld omdat je bij de ene meer verdiend of de collega’s er leuker zijn.
  2. Competenties zijn een combinatie van kennis, vaardigheden, houding en gedrag. Het kan waardevol zijn om competenties te testen. Soms is een competentie voor een werkzoekende zo vanzelfsprekend dat de sollicitant het niet vermeld in de brief of het cv.
  3. Een traineeship is een baan met een opleidingstraject en begeleiding. Als trainee kun je op verschillende plekken werken of tot specialist opgeleid worden. Een traineeship is populair bij recent afgestudeerden en bij mensen die een carrièreswitch willen maken. Je vindt traineeships in alle sectoren.

Het Mobiliteitsteam is er voor íedereen. Dus ook voor jou! Heb je bijvoorbeeld een vraag, wil je nieuwe inzichten of ander advies op het gebied van werk? Wij helpen graag mee aan jouw toekomst, kosteloos en zonder dat je ergens aan vastzit!

Bel ons op 024 - 200 1224 of vul het contactformulier in via de blauwe contactbutton!

Contact opnemen